Editorial

nomdenoia-mossos-A

Il·lustració: nomdenoia

Juan Andrés Benítez, 50 anys, veí del Raval, víctima d’una política municipal basada en l’eliminació de tot allò que desharmonitza el model de ciutat aparador; que posa per sobre els interessos dels mercats a les necessitats de les persones.

La nit del 5 al 6 d’octubre, Juan Andrés va morir a mans dels Mossos d’Esquadra davant de casa seva, al número 16 del Carrer de l’Aurora. La desproporcionada violència amb la que van actuar els agents, la manifesta incapacitat de vetllar per la seguretat d’un ciutadà que van demostrar durant l’operatiu, i les greus irregularitats que s’han comès en el  transcurs del cas, han estat les espurnes que ha encès un barri fart de la seva estigmatització i escarni públic.

Així es dóna, al barri del Raval, el pas de la  “Marca Barcelona” a la Barcelona que marca, aquella que colpeja insistentment sobre el cor de la ciutat per intentar  robar-li la vida i vendre-la al millor postor. I això mateix és el que  li va passar a Juan Andrés Benítez.

La  policia el va matar. Sí. I davant d’aquest fet tan greu, el Departament  d’Interior ha intentat convertir la víctima en culpable; els agressors, en agredits. Es va intentar victimitzar als agents que van participar en l’operatiu i malmetre la imatge de Juan Andrés difonent certs aspectes de la seva privada.

Des de l’Assemblea del Raval, i les entitats que donen suport a la campanya “Justícia Juan Andrés”, volem restituir la figura del nostre veí. Volem esclarir els fets i el context que van portar a la seva mort i volem exigir les  responsabilitats policials i polítiques que permetin assegurar que no es tornaran a produir abusos similars.

Bona part de l’opinió pública només ha tingut accés a  una informació esbiaixada; és just en aquest moment quan es fa necessària la publicació. Aquest bloc amplia la el monogràfic en paper que va sortir al carrer el 12 d’Abril del 2014 i  és el resultat d’un treball col·lectiu d’autores i autors  d’àmbits diversos que parlen sobre el cas Juan Andrés i el context en qual es produeix la seva mort. Des de la mirada literària a l’acadèmica i periodística, s’aborden aspectes com la transformació urbanística del barri; el model policial que hi intervé i els poders que representen; les  resistències i lluites veïnals, històriques i actuals; i les diferents  formes vida i violències que es pateixen al Raval.

Donar a conèixer aquest cas i la realitat quotidiana del barri ha estat l’impuls d’aquesta publicació. Et  demanem que també tu siguis un element actiu dins la campanya i transmetis la informació en els contexts on habitualment intervens. Et  convidem a llegir la publicació, compartir-la, reflexionar-hi i generar els espais de debat i reflexió que creguis oportuns.

Han col·laborat a aquest número:

Jordi Forcadas, Brigitte Vasallo, Pepe Ribas, SOS Racisme, Jesús Rodríguez, Gerardo Ariza, Francisco Jota-Pérez, Livia Motterle,  Marco Antonio Raya, Santiago López Petit, Raimundo Viejo, Miquel Fernández, Jordi Borja, Carlos Yatero, Laureano Debat, Chini, Yissus Galiana, Pilar Aymerich, Nomdenoia, Miguel Herranz, Mariona Tolosa, Meet Mr. Cambdell, Azagra.

Deixa un comentari